Dia 2 a la UDS Karmic

El segon dia de la UDS estava molt cansat i després de mirar a primera hora del matí quines sessions hi havia, vaig decidir que seria més convenient per la meva salut tornar-me’n al llit i descansar una mica més. El dia abans havia tingut un lliurament de la UOC que venia arrossegant de feia dies i tenia el cap com un timbal, així que el descans era ben merescut. Vaig dinar a casa i vaig fer via cap al palau de congressos.

Plenàries

Arribo al palau i vaig directe cap a la sala de les plenàries, m’assec en un racó tot sol i poso en marxa el portàtil. A diferència del primer dia, les sessions plenàries són 4 xerrades ràpides de 15 minuts cadascuna. Comença un paio del MIT explicant les novetats de la nova versió de Kerberos, que inclou moltes de les extensions que Microsoft ha fet. Després ens presenten un llibre sobre GTD per a hackers, una metodologia per a fer front a l’allau de coses pendents que se’ns acumulen al cap del dia i que si no anotem enlloc acaben provocant estrès només pel fer d’haver-les de recordar. Tot seguit, un dels desenvolupadors de KVM explica l’evolució del projecte des que va engegar i com han fet front a l’allau de pegats que cada distribució afegia als seus paquets, així com també algunes de les novetats més recents (millor suport per a multiprocessadors i alguna cosa més que ara mateix no recordo). Finalment, una xerrada sobre R, un llenguatge i una entorn per a fer càlcul estadístic que són part del projecte GNU.

Sessions de tarda

La meva primera sessió de la tarda és sobre com millorar la guia dels servidors per a la Karmic. Es parla d’afegir enllaços amb informació sobre Amazon EC2 i Eucalyptus, de millorar la documentació de l’OpenVPN des de la perspectiva del servidor per a fer-lo funcionar bé amb el NetworkManager, de com xifrar l’espai d’intercanvi i utilitzar les eines adequades per a l’estalvi d’energia en els servidors (wakeonlan, pm-utils).

La següent sessió, Helping Ubuntu with NGOs, és molt interessant tot i la meva poca experiència en aquest àmbit. En Daniel comença parlant de l’enquesta que va penjar al seu blog i després d’altres expliquen les seves experiències (maquinari antic, documentació massa tècnica, sense connexió a internet, etc.). Jo els explico que aquí hi ha algunes associacions que utilitzen eines elaborades pel govern i que els resulta difícil canviar-les perquè no hi ha alternatives lliures. En canvi, n’hi ha que s’espavilen solets. Acordem reunir-nos virtualment a 1 mes vista i seguir parlant del tema, cal fer publicitat de les experiències existents per tal que els que vulguin fer el pas se’n puguin aprofitar: crear documentació, llistes d’aplicacions alternatives, fer promoció el DLP i convidar-hi les ONG, etc.

La meva darrera sessió del dia és Code Of Conduct Boundaries, en què s’aborda la necessitat de revisar el document del codi de conducta de la comunitat d’Ubuntu (una declaració que cal signar per a poder accedir a determinades parts de la comunitat). Hi ha alguns petits detalls a revisar però no afecten l’essència del document que està funcionat molt bé fins ara, així que es farà la revisió d’aquests detalls i es presentarà la nova versió al consell de la comunitat per a la seva aprovació. També es treballarà en un document sobre la resolució de conflictes derivats de la mala conducta. El CoC no és un contracte ni pretén ser-ho però és fàcil atribuir-li aquest paper ja que no estan clares les passes a seguir en cas de conflictes a la comunitat. Enlloc de sermonejar algú sobre el codi de conducta en públic, és millor provar d’explicar-li en privat que el que ha fet pot ser ofensiu per algunes persones, etc. La idea és no atiar encara més el foc. Tot plegat, molt instructiu i en la línia de la gent assenyada que dirigeix la comunitat d’Ubuntu. Em fa molt feliç pertànyer a una comunitat amb gent que té i predica uns valors tant positius.

Per acabar, si teniu experiències amb ONG que vulgueu compartir amb mi per tal que les pugui aportar a la propera reunió sobre el tema, us ho agrairé molt. De la mateixa manera, si esteu interessats a assistir a la reunió digueu-m’ho i us avisaré, tot i que procuraré anunciar-la així que la convoquin.