Dia 4 a la UDS Karmic

El dijous 28 de maig va ser un dia llarg i intens per molts motius, entre els quals no hi ha la celebració de les victòries del Barça, tot i que me n’alegro per aquells que sí en van gaudir. Val a dir que força assistents a la UDS estaven impressionats pel sarau que hi va haver amb els petards i la festa del dia anterior, però encara van al·lucinar més amb la festa de dijous a la tarda-vespre.

Sessions de matí

El matí de dijous sóc puntual i arribo a temps per la primera ronda de sessions. Decideixo anar a la sessió sobre com millorar la comunitat de l’equip de servidors. Es parla dels diferents rols que es pot assumir com a membre d’aquest equip, ajudant en diferents aspectes essencials de la comunitat: ajuda a la llista i a l’irc, resolució i seguiment d’errors, empaquetament, documentació, traducció, test i desenvolupament. Existeix un full de ruta al wiki de l’equip, on es pot trobar molta més informació de com participar.

Després de la primera sessió em trobo amb l’Àngel, company de la UPC i membre de l’equip de desenvolupament del projecte Sméagol de la CPL-UPC. En principi teníem previst fer una mini reunió de l’equip aprofitant el context de la UDS però com que només som ell i jo, decidim passar una estona als sofàs.

Cap a les 11 m’acosto cap a la sessió sobre xifrar les carpetes d’inici de tots els usuaris basat en ecryptfs. A la Ubuntu Jaunty ja es permet xifrar un directori privat per usuari, però que tota la carpeta d’inici o l’espai d’intercanvi estiguin xifrats té inconvenients addicionals com ara on es guarden les claus per a cada usuari, com s’indica en el procés d’instal·lació que es vol activar aquesta característica, etc.

La sessió següent torna a parlar dels núvols: què fa que una aplicació estigui llesta per als núvols de computació. Doncs bé, hi ha 3 conceptes a tenir en compte: IaaS, PaaS i SaaS, a banda del concepte d’elasticitat en el sentit més plàstic i fluid (és a dir, que l’escalabilitat sigui fàcil i gairebé transparent). Sobre què fa que una aplicació en concret estigui o no preparada per aquest entorn es difícil de posar-se d’acord; bàsicament perquè el mateix concepte del núvol de computació tampoc està molt clar. Tot i així, la cosa promet molt.

Dinar

A l’hora de dinar em trobo amb l’Alba, en Pau i un amic seu. Com els altres dies, hi ha bufet lliure i el menjar està prou bo. La veritat és que s’agraeix no haver d’anar a menjar fora del recinte, sobretot tenint només 1 hora.

Plenàries

La primera sessió plenària és la foto de grup: foto de grup a la UDS Karmic

Tot seguit, l’Scott ens parla una mica de com té previst fer més ràpida l’arrencada a la Ubuntu Karmic i a continuació en Jorge presenta l’eina de seguiment d’errors upstream del projecte Ubuntu al Launchpad. Finalment, un altre Scott ens parla del ClamAV i de com tenint-lo en un servidor amb Ubuntu s’està protegint també als usuaris d’altres sistemes operatius menys afortunats en aquest camp.

Sessions de tarda

A la tarda 3 sessions més. La primera és força àmplia, amb moltes A: autenticació, autorització, control d’accés, comptabilitat i auditoria dels serveis als núvols de computació. Si cadascuna d’aquestes àrees per si sola ja és prou complexa, imagineu-vos-les totes juntes.

A la següent sessió decideixo canviar de tema i vaig a com utilitzar el Zeitgeist de GNOME per als favorits de la Ubuntu Netbook Remix. Tinc ganes de canviar d’aires, no sé res del Zeitgeist i en Siegfried és ponent en aquesta sessió. Tot un plegat de motius per no perdre-me-la.

La darrera sessió del dia és sobre configurar LVM per omissió a Ubuntu. Quan es tria utilitzar tot el disc (el cas habitual en un servidor) ja s’usa LVM però cal fer un munt de passes igualment per completar el particionat dels discs. La idea és que per omissió sigui molt més senzill i hom pugui triar l’opció avançada si ho prefereix.

Perl Mongers de Barcelona

Un cop acabades les sessions em trobo l’Esteve i decidim anar cap al centre a matar el temps fins l’hora de la reunió mensual dels Perl Mongers de Barcelona. Anem al pati de la Facultat de Matemàtiques a la UB i la fem petar una bona estona (parlem molt sobre RabbitMQ). Després anem cap al Viena del carrer Pelai i prop d’allà trobem l’Eva amb uns amics, tot esperant la comitiva del Barça per la celebració de les victòries esportives. L’Esteve i jo ens dirigim al Viena on van apareixent els sospitosos habituals: en Jose Luís, en Raimon, en Jordi, en Xavi, etc.

Arribo a casa i de pet al llit, ben cansat.